Pages

26 Ekim 2011

İstişare

İstişare, planlanan bir konuda en doğru neticeye ulaşmak kastıyla başkalrı ile yapılan fikir alışverişidir.
İslam'ın ana ilkelerinden birisidir.Değerli fikirlere,alternatif çözümlere ulaşmada en doğru tercih akıllı,bilgili , tecrübeli  dost insanların fikrini almaktır.Kur'an'ı Kerim'de Allah (c.c.) kullarını bu yönleriyle övmektedir.
'' Onların işleri aralarında istişare iledir'' ( Şura suresi 38).Bir başka ayettede Peygamber Efendimiz (s.a.v.) 'e dolasıyla bütün müslümanlara istişareyi emretmektedir.Yapacağın işler hakkında ashabına danış.Azmedip karar verincede Allah(c.c.) 'a dayanıp güven.(Al-İmran 159)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ümmetini istişareye teşvik etmiş ve her konuda olduğu gibi istişare konusundada tüm insalığa örnek olmuştur.İstişarede kadın-erkek,yaşlı-genç ayrımı yapmadan herkesin düşüncelerine başvurmuştur.Sahabelerde aynı yoldan gitmişlerdir.İstişare ile hareket eden toplumlarda yanılma ve başarısızlık oranları düşüktür. Peygamberimiz, '' Bir millet istişare ettiği müddetçe zillete düşmez''(Buhari,İkrah 3) buyurur.
Fakat istişare hakkında ayet ve hadis olmayan meselelerde yapılır.Onlarda ise duyduk ve itaat ettik demekten başka yol yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tıkla >>

ilahi.web.tr farkı ile yüksek kalite ilahi dinle